Heb lief en doe wat je wilt

Medio 2023 is verschenen: Heb lief en doe wat je wilt, Augustinus als psycholoog.

Eenzaamheid, kwetsbaarheid, stress: we kampen er allemaal mee. Als zielzorger was Augustinus betrokken op het lichamelijk en psychisch welbevinden van mensen die aan zijn zorgen waren toevertrouwd. Vanuit een ver verleden reikt de kerkvader geen makkelijke antwoorden aan, eerder nog stelt hij confronterende vragen. Over hoe je meer in contact kunt komen met jezelf en de ander, hoe je beter tot de kern kunt komen, waar je onrust vandaan komt. Augustinus spreekt altijd met twee woorden – over verleden en heden, zonde en genade, dood en leven, donker en licht; het is de reden dat zijn menselijke aanpak ook vandaag nog aanspreekt.

In Heb lief en doe wat je wilt richt ik de schijnwerper op bisschop-filosoof Augustinus als zielzorger. Met enige lenigheid kunnen we Augustinus in een psychologenpraktijk plaatsen. Hij hield zich als bisschop-filosoof bezig met het lichamelijk en psychisch welbevinden van de mensen die aan zijn zorgen waren toevertrouwd. Hij had oog voor hun leven en welzijn. Voelde zich integraal verantwoordelijk voor hun geluk. Zielzorg in optima forma. Ik heb getracht Augustinus’ inzichten te interpreteren en door te vertalen – overtuigd van de actualiteit en bruikbaarheid van zijn denken. In het boekje wisselen actualiteit en anekdotes, casuïstiek en citaten elkaar af.

Kees Wesdorp schreef in een mooie recensie:

‘(…) Hans Alderliesten [geeft] wijze en bemoedigende gedachten door naar aanleiding van fragmenten van Augustinus. Het is dan wel zo geworden dat het geciteerde fragment één bladzijde of een halve in beslag neemt, en de beschouwing daarna gemiddeld vier of vijf bladzijden, zodat het boek een tiende woorden van de kerkvader bevat. Maar welke enthousiaste Augustinuskenner ontkomt er echter aan en heeft vaak meer woorden nodig dan de bisschop compact kon zeggen? Ieder hoofdstuk sluit de schrijver af met een moment uit de levensbeschrijving van Augustinus. Het is alleszins waard om dit boekje rustig door te lezen, hoofdstuk voor hoofdstuk, om al overwegend en biddend je eigen innerlijke rust te vinden.’

Benieuwd? Bekijk een inkijkexemplaar.