Toespraak nieuwjaarsbijeenkomst CDA Gouda

Gouda, 8 januari 2015

Beste CDA-vrienden,

Ik zal de eerste protestant niet zijn die positief is over Paus Franciscus. Als protestant houd je ook altijd wat afstand – je weet tenslotte maar nooit. Paus Franciscus heeft vorig jaar met de encycliek Laudate Si indringend gewezen op de toekomst van onze planeet (Laudate Si: 14).

De Paus noemde de planeet treffend ‘ons gemeenschappelijk huis’ (Laudate Si: 13). Een ieder van ons wordt opgeroepen met eigen cultuur, eigen ervaring, eigen initiatief en eigen vermogen de wereld een heel klein beetje mooier te maken (Laudate Si: 14). Het is onze uitdaging, aldus de Paus, lokaal onze verantwoordelijkheid te nemen. We moeten ons bekommeren om fonteinen, vervallen monumenten, het landschap, een plein. Hoe dan? Nou, door te beschermen, saneren, verbeteren, verfraaien (Laudate Si: 232).

Dit concrete sprak mij erg aan. Hoe lokaler, hoe beter. Want het CDA is en blijft dé lokale partij. We zijn ook een partij die verantwoordelijkheid nemen niet uit de weg gaat. Dat blijkt ook wel uit de verkiezing van ‘Beste Bestuurder’ van Nederland, georganiseerd door Binnenlands Bestuur. 6 van de 10 genomineerde kandidaten zijn lokale CDA-bestuurders.

Wat staat ons te doen in 2016? Zichtbaar zijn in de wijken, opkomen voor mantelzorgers en vrijwilligers (ik kan u aanraden de nota die raadslid Eppy Boschma heeft geschreven en vandaag is gepubliceerd te lezen; want inderdaad: mantelzorgers en vrijwilligers verdienen onze steun!), nadenken over eerlijke(r) lastenverdeling, Koudasfalt (het milieu mag niet de dupe worden), stimuleren van participatie van bijvoorbeeld verstandelijk beperkten, zoals hier bij Juuls op een mooie manier gebeurt. Fijn dat we hier te gast mogen zijn.

De stad verfraaien, dat is onze opdracht. Ik ben blij dat de fractie onder leiding van Huibert met al deze dingen op een goede manier bezig is. Keer op keer weten zij de vinger op de zere plek te leggen, maar ook constructief mee te denken. Dit jaar gaat u veel van ze horen, maar daar zal Huibert u zo meer over vertellen.

In november werd ik herkozen als voorzitter van het bestuur. Ik ben blij en dankbaar voor dit 7-koppige bestuur. Toch brengt vergaderen met 7 mensen weer andere uitdagingen met zich mee. Waar kunnen we bijvoorbeeld vergaderen. Maar maakt u zich niet ongerust: de sfeer is goed en we zien uit naar dit nieuwe jaar. Ook dit jaar hebben we u nodig. Het CDA bestaat bij de gratie van leden en vrijwilligers!

Dit jaar wordt een spannend jaar. Landelijk zullen de procedures in gang worden gezet voor de verkiezing van een lijsttrekker en het vaststellen van de lijst voor de Kamerverkiezingen in 2017. Ook zal het congres het verkiezingsprogramma vaststellen. En u kunt meedoen! Op onze ALV’s zal het hierover gaan. De ledenwerfcampagne gaat bijvoorbeeld nog steeds door. Het principe is lid-werft-lid. Want u kunt het beste aan uw familie, vrienden en kennissen vertellen waarom zij lid moeten worden van het CDA. Ook dit jaar willen we weer een werkbezoek of excursie organiseren. Heeft u ideeën? Laat van u horen. Wilt u een keer aanschuiven bij de fractie of het bestuur? Dat kan. Wij zijn een partij die graag ziet dat iedereen mee doet en zijn of haar talenten inzet.

Namens het bestuur wens ik u alle goeds voor dit nieuwe jaar!

Bronnen
  • Laudate Si, Paus Franciscus, 24 mei 2015 (Hoogfeest van Pinksteren). Online te lezen: http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=5000.
  • Mantelzorgnota, Eppy Boschma, 8 januari 2016. Online te raadplegen: https://www.cda.nl/zuid-holland/gouda/actueel/toon/stevige-en-duidelijke-ondersteuning-mantelzorgers-en-vrijwilligers-nodig/.
  • Verkiezing Beste Bestuurder 2016, http://www.bestebestuurder.nl/.
  • Website Juuls Gouda: http://www.lunchcafejuuls.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *